Viro

Viro

 Viro on Suomen etelänpuoleinen rajanaapuri. Virolla ja Suomella ei ole yhteistä maarajaa, mutta Helsingistä laivamatka Viroon kestää vain pari tuntia. Viron suurin ja Suomessa tunnetuin kaupunki on Viron pääkaupunki Tallinna. Tallinnassa asuu noin 440 112 ihmistä. Useat suomalaiset tulevat vain käymään Tallinnassa ostamassa alkoholia, mutta Virossa on myös muita vierailun arvoisia kaupunkeja kuten Pärnu (väkiluku: 40 005), sekä Tartto, johon viitataan usein myös vironkielisellä nimellään Tartu (99 558). Tartto on tunnettu yliopisto ja siellä sijaitseekin Viron suurin ja vanhin yliopisto. Lapsille ja miksei aikuisillekin hauskoja hetkiä tarjoaa AHHAA -tiedekeskus. Heureka -tyylinen keskus esittää tieteen huvin kautta ja keskuksessa voi kokeilla käytännössä kuinka onnistuu esimerkiksi pyörän ajaminen ohuella nuoralla kaatumatta. AHHAA:seen kuuluu myös 4D seikkailuelokuvateatteri, joka kuitenkin toimii eri tiloissa kuin itse keskus ja vaatii erillisen lipun.

Pärnu on tunnettu kauniista hiekkarannoistaan, sekä lukuisista kylpylöistään. Pärnun rantoja pitkin kävellessä kannattaa kuitenkin varoa joutumasta nudistirannalle, mikäli et sinne halua mennä. Rannalla on myös pelkästään naisille suunnattu alue. Hieman Pärnun ulkopuolella sijaitseva Soomaan kansallispuisto on upeine soineen myös yksi varteenotettava matkailukohde.

Kuten aiemmin mainittua, Tallinna on Viron pääkaupunki. Tallinnan tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat mm. Tallinnan tv-torni, Piritan luostari ja uimaranta, Toompean linna, sekä ylipäänsä Tallinnan keskiaikainen keskusta. Toompean linna on 1200-luvulla rakennettu linna Tallinnassa Nykyään linna on Viron parlamentin Riikikogun käytössä. Linnassa järjestetään ilmaisia tutustumiskäyntejä, joihin kuitenkin pitää rekisteröityä ennakkoon. Tallinan tv-torni rakennettu Piritaan 11.7.1980 Moskovan olympialaisiin Piritan purjehduskeskuksen lähelle. Tornin remontoiminen aloitettiin vuonna 2007. Torni avattiin uudelleen remontoituna 5.4.2012. Se on 314 metriä korkea ja siinä on näköalatasanne 170 metrin korkeudessa. Tornilla vieraillessaan kannattaa samalla pysähtyä Piritan luostarilla. Varsinaista luostaria ei ole ollut enää vuosikausiin olemassa, mutta rakennuksen rauniot ja tielle näkyvä julkisivu ovat mielenkiintoista tutkittavaa. Piritassa meren rannassa on vuoden 1980 purjehduskeskuksen olympiaterminaali. Olympiaterminaalin vieressä on Piritan hiekkaranta, joka on Tallinnan yksi hienoimmista rannoista.

Yksi Viron tunnetuimmista ulkoilualueista on Otepää. Se on tunnettu erityisesti talviaikaan hiihtäjien ja hiihtomaajoukkueiden leireily paikkana. Otepää tarjoaa hyvät mahdollisuudet hiihtoon, mutta myös kesällä puitteet muun muassa patikointiin ja pyöräilyyn ovat erinomaiset. Virossa ei ole paljon korkeita vuoria, mutta Latvian rajaa lähestyessä kohoaa ympäristöstään noin 60 metrin korkeuteen Suuri Munamäki, eli vironkieliseltä nimeltään Suur Munamägi. Se on noin 318 metriä merenpinnasta, mikä tekee siitä Viron, ja koko Baltian korkeimman vuoren. Virolaiset puhuvat yleisesti hyvää englantia, mutta entisenä neuvostoliiton maana, jotkut vanhemman väestön edustajat eivät sitä välttämättä puhu. Tämän kuitenkin paikkaa Virolaisten yleinen suomen kieli. Tallinnassa matkustaessasi lähes kaikki puhuvat Suomea. Tarttossa ja Pärnussakin suomi on yleistä suomen ja viron kielten samankaltaisuudesta johtuen.