Venetsia

Venetsia

Venetsia on Koillis-Italiassa sijaitseva kaupunki, joka on tullut tunnetuksi kanavistaan. Venetsia on aina ollut sivistyksen ja kulttuurin kaupunki ja muun muassa maailmankuulu säveltäjä Antonio Vivaldi on syntynyt siellä. Myös monet elokuvat ja pelit ovat sijoittuneet kaupunkiin sen kuvauksellisuuden vuoksi, yhtenä tunnetuimmista varmasti James Bond elokuva Casino Royalen loppukohtaus. Venetsian läpi kulkee sen pääkanava Canal Grande, jonka varrelta löytyy myös monia Venetsian nähtävyyksistä. Kanavia ylittävistä silloista kuuluisimpana pidetään Rialton siltaa, isoa valkoista siltaa, joka on tunnettu sen keskellä olevista kojuista.

Venetsia on täynnä toinen toistaan upeampia kirkkoja. Näistä yksi tunnetuimmista on Pyhän Markuksen kirkko, sekä Pyhän Markuksen aukio. Bysanttilais -tyylinen kirkko on rakennettu vuonna 1094 ja se kohoaa aukion laidalla melko keskellä Venetsiaa. Kirkon takana on ehkä Venetsian mielenkiintoisin nähtävyys, Venetsian hallitsijan Dogen palatsi Palazzo Ducale. Palatsissa vieraillessa kannattaa ostaa lippu ”Salaiselle kierrokselle”, jolloin pääsee näkemään muun muassa kuuluisan naistenmiehen Giacomo Casanovan sellin,  kidutushuoneen ja suurten salien kattojen tukirakenteita. Kierrokseen kuuluu myös suositun Huokausten sillan yli käveleminen. Silta on saanut nimensä vangeista jotka huokasivat nähdessään viimeisen auringon säteen sillalta, kun heitä vietiin vankilaan. Kierroksella hyvin vahvana teeman on nimenomaan Giacomo Casanovan elämä Palazzo Ducalen vankilassa, sekä pako silloin pakovarmana pidetystä palatsista. Kiintoisa on myös Venetsian pohjoispuolella sijaitseva Muranon saari, joka on tunnettu uskomattoman taitavista lasikäsityöläisistään. Saarella on myös museo nimeltään Murano Glass Museum, joka kertoo lasityöläisten historiasta.

Myös Venetsian Getto on käymisen arvoinen kohde. Alue on juutalaisten keskittymä, sillä heidät eristettiin sinne jo 1500-luvulla. 1700-luvun lopussa Napoleonin vallattua Venetsia geton eristys loppui, mutta juutalaiset jäivät sinne asumaan. Venetsiassa loppujen lopuksi parasta on ihan vain kävely kanavien laitoja ja ravintoloissa käyminen. Venetsialaiset puhuvat kaupungin vilkkaan turismin seurauksena hyvää englantia, ja perus englannin kielen taidolla selviät kaupungissa vallan mainiosti.