Israel

ISRAEL

Lähi-idässä Välimeren rannikolla sijaitseva Israel on maailman vanhimpia matkakohteita eikä vähiten siksi, että maassa sijaitsee kolmen uskontokunnan pyhiä paikkoja. Jerusalem on vetänyt pyhiinvaeltajia suurin joukoin jo kolmen vuosituhannen ajan. Pääkaupunki Jerusalem ja moderni Tel Aviv kuuluvat lähes jokaisen Israelin kävijän matkakohteisiin. Myös Nasaret, Kuollutmeri ja lukuisat Raamatustakin tutut paikat houkuttelevat turisteja.

Juudean vuorimaassa sijaitseva Jerusalem on kolmen maailman uskonnon pyhäkaupunki. Siellä on eniten pyhinä pidettyjä paikkoja kuin muualla kuten Jeesuksen hauta, Temppelivuori ja Itkumuuri. Jerusalem sijaitsee vain 63 kilometrin päässä Tel Avivista. Jerusalem on pyhäkaupunki muslimeille, juutalaisille ja kristityille. Muslimit vierailevat Al-Agsassa sekä kalliomoskeijassa, jossa profeetta Muhammedin uskotaan nousseen taivaaseen. Juutalaisten pyhin muistomerkki ja pyhä myös kristityille ja muslimeille on Itkumuuri eli virallisesti Länsimuuri. Siellä juutalaiset rukoilevat ja työntävät rukouksiaan myös lapuille kirjoitettuina muurin kivien väliin. Niissä toivotaan esimerkiksi terveyttä tai menestystä liike-elämässä tai rakkaudessa.

Tel Aviv on suurkaupunki, jonka kulttuuritarjonta on runsas ja 14 kilometriä pitkä hiekkaranta ulottuu aivan keskustan tuntumaan. Eri rannan pätkillä on omat nimensä ja erikoisluonteensa. Tel Avivia kutsutaan rakennusten värin mukaan valkoiseksi kaupungiksi, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. Tunnelmallinen Jaffa kuuluu Tel Aviviin ja sijaitsee sen eteläpuolella. Jaffalla on pitkä historia, ja se mainitaan usein muun muassa Raamatussa. Näkemisen arvoisia ovat vanhankaupungin kujat, kaupat ja galleriat sekä romanttinen satama kalastajaveneineen ja ravintoloineen.

Liikkuminen Tel Avivissa

Julkinen liikenne toimii hyvin ja on edullista. Linja-autojen lisäksi bussilinjoilla liikennöivät shuttle-taksit. Matka maksaa bussilipun verran. Myös taksit ovat edullisia, kunhan pyydät kuskia laittamaan mittarin päälle. Ben Gurionin kentältä on Tel Aviviin matkaa noin 20 kilometriä. Matka taittuu bussilla, junalla tai taksilla. Taksi maksaa noin 10–15 euroa.

Turvallisuus Israelissa

Israel ei ole kovin turvallinen matkakohde, mutta turvallisuus riippuu paljon siitä mihin Israelissa matkustaa. Israelissa tehdään turvatarkastuksia paljon ja kaikkialla. Matkustajan tulisi osoittaa kohteliaisuutta paikallisia kohtaan ja välttää ikäviä puheenaiheita. Ulkomaalaisen on suositeltavaa pitäytyä kuuntelemaan, jos paikalliset puhuvat kriittisesti Israelin toimista, ja jättää omaat kärkkäät mielipiteet jakamatta. Vanhassa kaupungissa sijaitsevien Al-Aqsan moskeijan ja Itkumuurin (Länsimuuri) alueilla vierailevien on tämän hetkisen poliittisen tilanteen vuoksi syytä noudattaa tavanomaista suurempaa turvallisuutta ja varautua perusteellisiin turvatarkastuksiin.