Pietari

Pietari on maailman pohjoisin miljoonakaupunki. Neuvostoaikana nimellä Leningrad tunnettu Pietari on trendikäs ja kansainvälinen kaupunki, eikä Neuvostoliiton aikaisesta nälästä ja puutteesta ole enää tietoakaan. Pietari on Venäjän toiseksi suurin kaupunki Moskovan jälkeen. Se on tunnettu useista kanavistaan, ja sitä kutsutaankin usein Pohjolan Venetsiaksi.

Pietari on myös erittäin merkittävä taidekaupunki, jossa sijaitsevat muun muassa Eremitaaši ja Mariinski -teatteri. Pietari on myös kotipaikka useille säveltäjille, runoilijoille ja kirjailijoille 1700-luvulta nykypäivään saakka.

Myös urheilun saralla Pietari on Euroopan, ja koko maailman kärkikaupunkeja, johtotähtinään jääkiekon puolella armeijan joukkue Ska, joka on lyhenne sanoista Sportivnyi Klub Armii ja jalkapallossa vuonna 1925 nimellä Stalinets perustettu Zenit.

Vaikka Pietarissa on lähes yhtä paljon asukkaita kuin koko Suomessa, se on vain noin kaksi kertaa Helsingin kokoinen ja pisimmätkin matkat taittuvat metrolla. Pietari on tunnettu sirkuskaupunki ja se on yksi Pietarin parhaista nähtävyyksistä. Pietarin sirkus on Venäjän vanhin toiminnassa oleva sirkus. Sirkus on tunnettu eläinten käyttämisestä esityksissään, ja sen tämänhetkisessä esityksessä on mukana mm. sarvikuono ja tiikereitä. Kaupungissa käy myös useita vierailevia sirkus- ja akrobatiaryhmiä, kuten kesällä 2016 Pietarin Jääpalatsissa vieraillut maailmankuulu Cirque du Soleil.

Pietari on erittäin menestynyt seurajoukkueurheilussa. Jääkiekossa KHL:n mestaruuden vuonna 2015 voittanut SKA on vahvistanut itseään muutaman entisen NHL-pelaajan hankkimisella. Pietarin omassa jalkapalloseurassa Zenitissä pelaajaliikennettä on tapahtunut toiseen suuntaan, kun joukkueen tähtipelaajia on lähtenyt mm. Kiinaan. Kuitenkin Zenit on edelleen kärkipään joukkue kivikovassa Venäjän liigassa.

Pietari on myös merkittävä kaupunki kansainvälisten urheilutapahtumien areenana. Pietarissa järjestettiin mm. jääkiekon MM-kilpailut keväällä 2016 ja jalkapallon MM-kilpailut pidetään kesällä 2018. Pietarin hienoimpia nähtävyyksiä ovat muun muassa Eremitaaši, palatsinaukiolla sijaitseva valtava 233 345m² ja jopa 1 012 657 taideteosta sisällään pitävä taidemuseo, Pietarin ensimmäinen rakennus, Jänissaarella kohoava Pietari-Paavalin linnoitus, etnografinen museo Kunstkamera Vasilinsaarella ja kultaseppä Carl Fabergén töihin keskittyvä Fabergé -museo. Pietarissa on myös Ocenarium niminen merinisäkäspuisto, joka tituleeraa itseään Venäjän ensimmäiseksi Oceanariumiksi. Oceanariumissa voit seurata esim. hylje -showta, sekä kävellä läpinäkyvässä putkessa läpi trooppisten kalojen täyttämän altaan. Mikäli haluat ottaa kuvia Oceanariumissa on tästä maksettava ylimääräistä.

Pietari on kokonaisuudessaan helppo matkailukaupunki, niin seikkailunhaluiselle reppureissaajalle kuin hieman rauhallisemmille pakettimatkailijoillekin. Venäjän viisumipakko ja paikallisten vähäinen englannin kielen taito voivat vaikeuttaa matkailua. Kaupungissa selviää kyllä, vaikka et puhuisi sanaakaan venäjää, sillä suuri osa nuoremmasta väestöstä puhuu välttävää englantia.