Scott Monument

Matkakohde: Skotlanti

Pääaihe: Edinburghin nähtävyydet

Scott Monument

Scott Monumentin historia

Scott Monument on merkittävä maamerkki Edinburghissa ja se on omistettu kuuluisalle skotlantilaiselle kirjailijalle Sir Walter Scottille. Monumentin rakentaminen aloitettiin vuonna 1840 ja se valmistui vuonna 1844. Monumenttiin kerättiin varoja yleisön lahjoituksilla ja se suunniteltiin kunnioittamaan Scottin kirjallista perintöä.

Scott Monumentin rakennusprosessi oli aikanaan hyvin vaativa ja monimutkainen. Monumentti on peräisin renessanssityylisestä arkkitehtuurista ja sen rakentaminen vaati tarkkaa suunnittelua ja huolellista työtä. Monumenttiin käytettiin yli 60 eri lajiketta kiveä ja se on koristeltu lukemattomilla reliefikoristeilla ja patsailla.

Rakennusarkkitehtuuri

Scott Monument on yksi Edinburghin kauneimmista ja vaikuttavimmista rakennuksista. Monumentti on 61 metriä korkea ja se dominoi kaupungin maisemaa. Sen rakenteessa on neljä eri tasoa, joista jokainen edustaa eri vaihetta Walter Scottin elämässä ja uralla. Monumenttiin pääsee kiipeämään ja sieltä avautuu upeat näkymät yli kaupungin.

Monumentti on valmistettu mustasta dolomiittimarmorista ja sen rakenteessa on lukuisia koristeellisia yksityiskohtia. Scott Monumentin yläosassa on pieni observatorio, josta voi ihailla kaupungin maisemia ja ympäröivää luontoa. Monumenttiin on myös mahdollista osallistua opastetuille kierroksille, jotka tarjoavat syvällisempää tietoa rakennuksen historiasta ja merkityksestä.

Walter Scott

Sir Walter Scott oli yksi Skotlannin tunnetuimmista ja arvostetuimmista kirjailijoista. Hän oli merkittävä romantiikan ajan kirjailija ja hänen teoksensa, kuten Ivanhoe ja Rob Roy, ovat edelleen suosittuja ympäri maailmaa. Scott tunnetaan erityisesti skotlantilaisen historian ja kansanperinteen kuvaajana ja hänen tuotantoonsa kuuluu lukuisia historiallisia romaaneja ja runoja.

Scottin vaikutus Skotlannin kirjallisuuteen ja kulttuuriin on ollut valtava ja hänen perintönsä elää edelleen vahvana Skotlannissa. Scott Monument on omistettu hänen muistoaan kunnioittaen ja se on tärkeä osa Edinburghin kulttuuriperintöä. Monumentti on suosittu turistikohde ja se houkuttelee vuosittain tuhansia vierailijoita ympäri maailmaa.

Matkakohde Skotlanti: Edinburghin nähtävyydet

Näköalatasanne

Edinburghin yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä on Scott Monument, joka sijaitsee Princes Streetilla. Tämä goottilaistyylinen monumentti on omistettu skotlantilaiselle kirjailijalle Sir Walter Scottille. Monumentti valmistui vuonna 1846 ja se on peräti 61 metriä korkea, tehden siitä yhden suurimmista pronssiveistoksista maailmassa. Rakennuksen sisällä on 287 askelta kiivettäväksi, mutta palkintona odottaa upea näköalatasanne, josta voi ihailla kaupungin upeita maisemia.

Näköalatasanteelta avautuvat upeat näkymät yli Edinburghin kaupungin, jossa historialliset rakennukset kuten Edinburghin linna ja Holyroodin palatsi erottuvat maisemassa. Näköalatasanteelta voi myös nähdä Calton Hillin ja Arthur’s Seatin, kaksi suosittua näköalapaikkaa kaupungissa. Scott Monumentin huipulta avautuvat maisemat ovat jotain, mitä ei kannata jättää väliin vieraillessa Edinburghissa.

Museoesineet

Scott Monumentissa on myös pieni museo, jossa on esillä erilaisia esineitä ja dokumentteja Sir Walter Scottin elämästä. Museokierros tarjoaa mahdollisuuden oppia lisää tästä kuuluisasta kirjailijasta ja hänen vaikutuksestaan skotlantilaiseen kirjallisuuteen. Esillä olevat esineet kertovat tarinan Scottin elämästä ja urasta, ja antavat vierailijoille mahdollisuuden syventyä skotlantilaisen kirjallisuuden historiaan.

Museoesineet Scott Monumentissa ovat erittäin hyvin säilyneitä ja niiden avulla pääsee kurkistamaan menneisyyteen. Näitä historiallisia esineitä tutkiessa voi aistia aikakauden tunnelmaa ja saada paremman käsityksen siitä, millainen henkilö Sir Walter Scott oli ja miten hänen työnsä on vaikuttanut skotlantilaiseen kulttuuriin.

Veistokset ja reliefit

Scott Monument on tunnettu myös upeista veistoksistaan ja reliefikoristeistaan, jotka koristavat rakennuksen ulkopuolta. Goottilaistyylinen arkkitehtuuri yhdistyy antiikin inspiraatioon luoden vaikuttavan kokonaisuuden. Monumentin ulkoseiniin on ikuistettu erilaisia kohtauksia Sir Walter Scottin teoksista ja skotlantilaisesta historiasta.

Veistokset ja reliefit ovat taidokkaasti toteutettuja ja ne tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden tutustua skotlantilaiseen kulttuuriin ja historiaan visuaalisesti. Scott Monumentin ulkoasu on niin vaikuttava, että se houkuttelee taiteen ystäviä ympäri maailman ihailemaan näitä ainutlaatuisia veistoksia ja koristuksia.

Innostu Edinburghin historiasta ja kulttuurista vierailemalla Scott Monumentissa ja tutustumalla sen upeisiin nähtävyyksiin, museoesineisiin sekä veistoksiin ja reliefikoristeisiin. Scott Monument on ehdottomasti yksi niistä kohteista, joita ei kannata jättää väliin vieraillessa Skotlannin pääkaupungissa. Koe upeat näkymät, syvenny skotlantilaiseen kirjallisuuteen ja nauti taiteesta ja historiasta tässä upeassa monumentissa!

Käyntiajat ja liput

Edinburghin Scott Monumentti on avoinna yleisölle päivittäin. Monumenttiin pääsee tutustumaan ympäri vuoden, ja se on suosittu nähtävyys niin matkailijoiden kuin paikallistenkin keskuudessa. Paras aika välttää ruuhkia on käydä monumentissa arkipäivinä heti aamusta avautumisajan aikaan tai myöhään iltapäivällä ennen sulkemisaikaa. Liput monumenttiin voi ostaa paikan päältä tai ennakkoon verkkosivujen kautta. Lipun hinta vaihtelee hieman sesongin mukaan, joten kannattaa tarkistaa ajantasaiset hinnat ennen vierailua.

Pääsy ja esteettömyys

Scott Monumentti sijaitsee Edinburghin keskustassa Princes Streetin varrella, joten se on helppo saavuttaa kävellen tai julkisilla kulkuneuvoilla. Monumenttiin pääsee sisälle maksamalla lipun ja kiipeämällä 288 askelta huipulle, josta aukeaa upea näkymä yli kaupungin. Valitettavasti monumentti ei ole esteetön paikka, sillä sinne ei ole esteetöntä sisäänkäyntiä tai hissiä. Portaiden kiipeäminen voi siis olla haastavaa liikuntarajoitteisille tai pyörätuolilla liikkuville henkilöille.

Läheiset nähtävyydet

Scott Monumentti sijaitsee kätevästi lähellä muita Edinburghin suosittuja nähtävyyksiä. Sen vierestä löytyy esimerkiksi Princes Street Gardens, kaunis puistoalue jossa voi rentoutua ja nauttia kaupungin maisemista. Lisäksi lähellä sijaitsevat Edinburghin linna, Royal Mile -katu sekä erilaiset museot ja galleriat. Nähtävyyksien välillä on helppo liikkua kävellen tai julkisilla kulkuneuvoilla, joten Scott Monumentin yhdistäminen muihin kohteisiin on vaivatonta ja antaa mahdollisuuden viettää koko päivä upeiden nähtävyyksien parissa.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Edinburghin viralliset matkailusivut: Tutustu Edinburghin kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin virallisilla matkailusivuilla.
Edinburghin linna: Tutustu Edinburghin linnaan, joka on yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä.
National Galleries of Scotland: Tutustu Skotlannin kansallisiin taidegallerioihin ja niiden kokoelmiin.
Edinburghin eläintarha: Vietä päivä eläinten seurassa Edinburghin eläintarhassa, jossa asustaa yli 1000 eläinlajia.
Scott Monument: Tutustu yhdistyneen kuningaskunnan korkeimpaan muistomerkkiin, joka on omistettu kirjailija Sir Walter Scottille.