St Giles’ Cathedral

Edinburghin nähtävyydet: St Giles’ Cathedral

Historia

St Giles’ Cathedral, tai virallisemmin The High Kirk of Edinburgh, on yksi Skotlannin merkittävimmistä uskonnollisista rakennuksista. Kirkon historia ulottuu aina 1100-luvulle saakka, jolloin ensimmäinen rakennus pystytettiin paikalle. Alkuperäinen kirkko tuhoutui tulipalossa, mutta nykyinen goottilaistyylinen katedraali rakennettiin sen tilalle 1300-luvulla. St Giles on toiminut tärkeänä uskonnollisena keskuksena ja useiden merkittävien tapahtumien näyttämönä Skotlannin historiassa.

Kirkkoa on laajennettu ja remontoitu useaan otteeseen, ja sen ulkoasu ja arkkitehtuuri kertovatkin tarinaa vuosisatojen varrella tapahtuneista muutoksista. St Giles’ Cathedral on edelleen aktiivisessa käytössä, ja se on avoinna vierailijoille ympäri vuoden.

Arkkitehtuuri

St Giles’ Cathedralin arkkitehtuuri on vaikuttava sekoitus goottilaista ja barokkityyliä, ja sen koristeelliset yksityiskohdat tekevät siitä upean nähtävyyden Edinburghin vanhassakaupungissa. Katedraalin korkeat holvikatot, värikkäät lasimaalaukset ja hienostuneet veistokset luovat tunnelman menneiltä ajoilta, jolloin uskonnollinen taide oli vahvasti läsnä arkkitehtuurissa.

Kirkon ulkopuolella korkealla tornilla kohoava kellotorni erottuu kaupungin horisontista, ja sen kellot soivat edelleen säännöllisesti kaupunkilaisten iloksi. St Giles’ Cathedralin arkkitehtuuri on inspiroinut useita muita rakennuksia Skotlannissa ja sen ulkopuolella, ja se on suosittu vierailukohde arkkitehtuurista kiinnostuneille matkailijoille.

Sisätilat

Kun astuu sisään St Giles’ Cathedralin ovesta, avautuu vierailijalle vaikuttava näkymä katedraalin sisätiloihin. Kirkon pitkä keskilaiva on täynnä penkkejä ja alttareita, ja sen sivukappelit tarjoavat rauhallisia paikkoja hiljentymiseen ja rukoilemiseen. Katedraalin lattiasta kohoavat kauniit kividetaljit kertovat uskonnollisista tarinoista ja Skotlannin historiasta.

St Giles’ Cathedralin kirkkosalissa voi ihailla upeita lasimaalauksia ja veistoksia, jotka kertovat uskonnollisista aiheista ja Skotlannin pyhimyksistä. Kirkon alttarit ja krusifiksit ovat testamentti uskon voimasta ja merkityksestä Skotlannin historiassa. Kirkon sisätilat ovat kunnioitusta herättävä paikka, jossa vierailija voi hetkeksi unohtaa arjen kiireet ja antautua ajattelemaan suurempia asioita.

St Giles’ Cathedralin historia, arkkitehtuuri ja sisätilat kertovat tarinaa uskonnollisesta perinteestä ja kulttuurista Skotlannissa. Kirkko on tärkeä osa Edinburghin kaupunkikuvaa ja sen merkitys kulttuuriperinnön säilyttäjänä on korvaamaton.

Edinburghin nähtävyydet: St Giles’ Cathedral

Ikkunat

St Giles’ Cathedralin ikkunat ovat yksi sen merkittävimmistä ja kauneimmista ominaisuuksista. Katedraalin goottilaiset ikkunat ovat todellinen nähtävyys ja niiden värikkäät lasimaalaukset kertovat uskonnollisia tarinoita ja historiallisia tapahtumia. Ikkunoita on yhteensä yhdeksän ja niiden kohokohtana pidetään usein suurta läntistä ruusukuvioista ikkunaa, joka on omistettu Pyhälle Andreaalle. Ikkunoiden kautta luonnonvalo virtaa katedraaliin ja luo sen harmonisen ja rauhallisen tunnelman, joka tekee vierailusta ikimuistoisen.

Thistle-kappeli

St Giles’ Cathedralissa sijaitsee myös Thistle-kappeli, joka on Pyhän Andreaksen ritarikunnan kappeli. Tämä kappeli on omistettu Skotlannin kansallissymbolina pidetylle ohdakkeelle, jonka tarina juontaa juurensa Skotlannin suojeluspyhimykseen Pyhään Andreaan. Thistle-kappelin alttaritaulu on upea teos, joka kuvaa Pyhää Andreaan ristiinnaulitsemista. Kappeliin voi tutustua katedraalin avoimien ovien päivinä ja sen tunnelma on hyvin rauhallinen ja harras.

Merkittävät henkilöt

St Giles’ Cathedral on ollut monien merkittävien skotlantilaisten ja brittiläisten henkilöiden hautapaikka. Katedraalin tunnetuin haudattu henkilö on John Knox, joka oli skotlantilainen uskonpuhdistaja ja merkittävä hahmo Skotlannin uskonnollisessa historiassa. Monet kuninkaalliset, sotilaat ja poliitikot lepäävät myös tämän historiallisen katedraalin pyhissä tiloissa. St Giles’ Cathedral on ollut todellinen historiallisten tapahtumien näyttämö ja sen merkitys Skotlannin kulttuuriperinnölle on korvaamaton.

Urut

St Giles’ Cathedral on tunnettu upeista uruistaan, jotka ovat olleet osa katedraalia jo vuosisatojen ajan. Nykyiset urut rakennettiin vuonna 1992 ja ne ovat saavuttaneet maineen yhtenä parhaista uruista Skotlannissa. Urut ovat olleet osa monia konsertteja ja tilaisuuksia katedraalissa, ja niitä soitetaan usein sunnuntaimessuissa. Urujen kaunis ääni täyttää tilan ja luo uskomattoman tunnelman. Ne ovat todellinen korvasi nautinto kaikille musiikin ystäville, joilla on mahdollisuus käydä ihailemassa niitä St Giles’ Cathedralissa.

Vierailukäytännöt

St Giles’ Cathedral on avoinna yleisölle joka päivä, ja vierailijat voivat tutustua katedraaliin ilmaiseksi. Vierailijoiden tulee kunnioittaa pyhää tilaa ja käyttäytyä asianmukaisesti katedraalissa. Katedraalissa on mahdollista osallistua opastetuille kierroksille, jotka tarjoavat syvemmän käsityksen rakennuksen historiasta ja merkityksestä. Vierailijat voivat myös osallistua jumalanpalveluksiin ja tilaisuuksiin, joita pidetään päivittäin katedraalissa. On suositeltavaa tarkistaa katedraalin verkkosivuilta ajantasaiset tiedot vierailua suunnitellessa.

Sijainti ja yhteydet

St Giles’ Cathedral sijaitsee Edinburghin keskustassa Royal Mile -nimisen katuosuuden varrella. Katedraali on helposti saavutettavissa jalan tai julkisilla liikennevälineillä kaupungin eri osista. Lähin bussipysäkki sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä katedraalista, ja useat linja-autoyhtiöt tarjoavat yhteyksiä eri puolilta kaupunkia. Katedraali on myös lähellä muita nähtävyyksiä, kuten Edinburghin linnaa ja Holyroodin palatsia, joten sen voi helposti sisällyttää osaksi kaupunkikierrosta.

Aiheeseen liittyviä linkkejä