Edinburghin linna

Linnavuoren sijainti

Edinburghin linna sijaitsee keskellä Skotlannin pääkaupunkia, korkealla Castle Rock -kalliolla. Linnoitus kohoaa vaikuttavasti kaupungin ylle tarjoten upeat näkymät ympäristöön. Linnoituksen sijainti on strategisesti hyvin merkittävä, sillä se on ollut tärkeässä roolissa Skotlannin historiansa aikana erityisesti sotilaallisena tukikohtana.

Castle Rock -kallion korkeus on noin 80 metriä, ja sen päälle rakennettu linnoitus on näkyvillä pitkälle ympäristöön. Linnoitus sijaitsee Royal Mile -kadun varrella, joka on yksi Edinburghin tunnetuimmista ja historiallisimmista kaduista. Linna on siis helposti saavutettavissa kävellen kaupungin keskustasta, ja se onkin yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä.

Historia ja tarinat

Edinburghin linna on yksi Skotlannin tunnetuimmista ja ikonisimmista maamerkeistä, jonka historia ulottuu aina roomalaisajalle asti. Linnoitus on ollut tärkeässä roolissa niin sotilaallisesti, poliittisesti kuin myös kulttuurisesti Skotlannin historian eri vaiheissa.

Linnoituksen historiaan liittyy lukuisia kiinnostavia tarinoita ja legendoja, jotka kertovat muun muassa linnoituksen aaveista ja menneiden aikojen kuninkaista ja kuningattarista. Linna on ollut todistamassa monia historiallisia tapahtumia, kuten Skotlannin itsenäisyyssotia ja skottien ja englantilaisten välisiä taisteluita.

Nykyisin linna toimii museona, jossa vieraat voivat tutustua sen historiaan ja näyttelyihin, jotka kertovat Skotlannin sotilaallisesta ja poliittisesta menneisyydestä. Linna on myös suosittu vierailukohde turistien keskuudessa, ja se houkuttelee vuosittain tuhansia vierailijoita ympäri maailmaa oppimaan lisää Skotlannin historiasta.

Linnaksi muuttuminen

Edinburghin linna on toiminut eri aikoina niin kuninkaallisena palatsina, vankilana kuin myös sotilastukikohtana. Linnoituksen rakennukset ovat kokeneet useita muutoksia ja laajennuksia vuosien varrella, ja nykyisin ne edustavat monenlaista arkkitehtuuria eri aikakausilta.

Linna on ollut merkittävässä roolissa myös nykyajan Skotlannin symbolina ja kansallistuntemuksen kohokohdana. Linnoituksen liput liehuvat ylpeästi Skotlannin lippujen alla, ja se on osa Skotlannin kansallista identiteettiä. Linna on myös suosittu paikka erilaisten tapahtumien ja juhlien järjestämiseen, kuten esimerkiksi Edinburghin kuuluisa uudenvuoden juhla, Hogmanay.

Edinburghin linna on siis paitsi vaikuttava nähtävyys, myös tärkeä osa Skotlannin historiaa ja kulttuuria. Linnoituksen tarinat ja legendaarisuus houkuttelevat vierailijoita tutustumaan sen monipuoliseen menneisyyteen ja nauttimaan upeista näkymistä kaupungin ylle.

Kivenpalusen tarina

Edinburghin linna on yksi Skotlannin tunnetuimmista maamerkeistä. Linna sijaitsee upealla paikalla korkealla kalliolla, ja se on ollut tärkeä osa Skotlannin historiaa jo yli tuhannen vuoden ajan. Linna on ollut kuninkaallisten asuinpaikka, vankila, armeijan tukikohta ja museo.

Yksi linnaan liittyvistä tarinoista on Kivenpalusen tarina. Legendan mukaan linnaa ei saatu rakennettua kalliolle, joten kiviä siirrettiin päivällä rakennustyömaalle ja yöllä ne palautuivat takaisin alaspäin. Rakennustöitä johtanut mestarikivi päättelee, että kivenpalaset tulee uhrata ja asettaa yhden kivenlinnun päälle. Näin rakennusvalta vakuuttuu ja linna saadaan valmiiksi. Nykyään tätä kiveä kutsutaan nimellä St. Margaret’s Stone.

Kuningatar Margaretin kappeli

Edinburghin linnan alueella sijaitsee myös Kuningatar Margaretin kappeli, joka on omistettu pyhimyskuningatar Margaretille. Kappeli on peräisin 11. vuosisadalta ja se on yksi vanhimmista rakennuksista linna-alueella. Kuningatar Margaret tunnetaan hyväntekeväisyydestään ja uskonnollisuudestaan, ja häntä pidetään Skotlannin suojeluspyhimyksenä.

Kappeli on kauniisti koristeltu ja siellä voi nähdä upeita antiikin kynttilänjalkoja, alttaritauluja ja muuta uskonnollista taidetta. Kuningatar Margaretin kappeli on suosittu vierailupaikka turistien keskuudessa, ja siellä voi tutustua Skotlannin uskonnolliseen perintöön ja kuninkaallisiin vaikutuksiin.

Kruununjalokivet

Yksi Edinburghin linnan tunnetuimmista nähtävyyksistä ovat kruununjalokivet, jotka ovat osa Skotlannin kuninkaallista perintöä. Kruununjalokivet sisältävät kruunun, miekan ja valtikan, jotka ovat olleet osa Skotlannin kruununjaloksia vuosisatojen ajan. Kruununjalokivet ovat arvokkaita ja historiallisesti merkittäviä esineitä, jotka ovat olleet osa monia kuninkaiden kruunajaisia ja seremonioita.

Kruununjalokivet ovat olleet säilössä Edinburghin linnassa vuodesta 1707 lähtien, ja niitä pidetään yhtenä Skotlannin tärkeimmistä historiallisista aarteista. Kruununjalokivet ovat avaintekijä Skotlannin kuninkaallisen perinteen säilyttämisessä ja ne ovat tärkeä osa Skotlannin identiteettiä. Linnaan voi tutustua niitä tarkemmin ja oppia lisää niiden historiasta ja merkityksestä.

Edinburghin linna

Mons Meg -tykki

Edinburghin linna on yksi Skotlannin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Linna sijaitsee korkealla Castle Rock -kalliolla, josta on upeat panoraamanäkymät yli kaupungin. Yksi linnaan kuuluvista vaikuttavista nähtävyyksistä on Mons Meg -tykki. Mons Meg on suuri keskiaikainen tykki, joka peräisin 1400-luvulta. Tykkiä käytettiin aikoinaan linnoituksen puolustamiseen ja se oli hyvin tehokas ase vihollisten karkottamiseen. Nykyään Mons Meg on nähtävillä linnan alueella ja se on suosittu kohde historiaa ja sotilasperinnettä rakastavien turistien keskuudessa.

Sotamuseo

Edinburghin linna on myös koti Skotlannin sotamuseolle, joka esittelee maan sotahistoriaa ja armeijan perinteitä. Museossa on laaja kokoelma sotilasesineitä, aseita ja uniformuja eri aikakausilta. Lisäksi museossa on interaktiivisia näyttelyitä, joissa voi oppia lisää Skotlannin sotilaallisesta menneisyydestä. Museo on suosittu vierailukohde niin paikallisten asukkaiden kuin turistien keskuudessa ja se tarjoaa mielenkiintoisen ja opettavaisen katsauksen Skotlannin sotahistoriaan.

Panoraamanäkymät

Yksi Edinburghin linnan vetonauloista ovat sen upeat panoraamanäkymät yli kaupungin. Linna sijaitsee korkealla kalliolla, joten sieltä aukeavat upeat näkymät yli Edinburghin kaupungin ja ympäröivän maiseman. Erityisesti auringonlaskun aikaan maisemat ovat henkeäsalpaavat ja moni matkailija haluaa ikuistaa hetken valokuviksi. Linna tarjoaa myös upeat näkymät yli Firth of Forthin, joka on lahti Skotlannin itärannikolla. Panoraamanäkymät tekevät Edinburghin linnasta unohtumattoman vierailukohteen, joka kannattaa ehdottomasti sisällyttää Skotlannin matkasuunnitelmiin.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Edinburgh Castle: Edinburghin linna on Skotlannin ikonisin nähtävyys, joka tarjoaa upeat näkymät kaupunkiin ja ympäröiville nummille.

National Galleries of Scotland: Kattava kokoelma taidehistorian merkittävimpiä teoksia, joihin kuuluu maalauksia, veistoksia ja valokuvia eri aikakausilta.

Royal Yacht Britannia: Entinen kuninkaallinen huvialus, joka toimii nykyään museona Edinburghin satamassa ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua kuninkaalliseen elämään merellä.

The Real Mary King’s Close: Historiallinen maanalainen kierros, joka vie vierailijat ajassa taaksepäin 1600-luvun Edinburghin maanalaisiin kujille ja asuintiloihin.

Edinburgh Zoo: Suuri eläintarha, joka tarjoaa mahdollisuuden nähdä monia harvinaisia eläinlajeja, kuten jättiläispandoja ja kilpikonnia.