Miksi Kreikan Aleksanteri Suuri oli ”Suuri”?

Aleksanteri Suuren nimi on kaikille tuttu jo kouluvuosilta, mutta miksi nykyisen Kreikan valtion pohjoisosan Makedonian alueella vuonna 356 eaa syntynyttä miekkosta sitten ylistetään ”Suureksi”? Oliko hän ruumiillisilta mitoiltaan kookas mies, josta ei muutakaan lisänimeä olisi kohteliaisuuden nimissä voinut antaa?

No, ei suinkaan. Itse asiassa Aleksanterimme oli suhteellisen pienikokoinen mies, jopa silloisen mittapuun mukaan. Hän ei ollut pitkä, vaan pikemminkin Napoleonin mittainen. Hän ei myöskään ollut lihava, vaan lihaksikas soturi.

Lempinimi Aleksanterille löytyi hänen silloisen maailman laidoille saakka ulottuneista valloituksistaan. Aleksanterihan lähti jo nuorena etsimään taivaanrantaa armeijansa kanssa, ja halusi valloittaa koko tunnetun maailman sinne itään päin. Toisella puolella nimittäin odottivat ja hallitsivat roomalaiset. Vaikka hän kuolikin valitettavan nuorena, noin 33-vuotiaana, oli hän siihen mennessä jo ehtinyt saada valtansa alle puolet kartalle piirretystä maailmasta. Ei mikään huono saavutus aikaan, jolloin suihkuhävittäjiä, lentotukialuksia ja ydinaseita ei vielä ollut keksitty (paitsi Erich von Dänikenin mukaan). Silloin Aleksanterin ja hänen miehensä tunsivat omakohtaisesti idässä kaikki Persian kansat aina nykyiseen Pakistaniin asti ja etelässä Egyptiin.

Aleksanteri oli myös ”Suuri”, koska hän ei halunnut valloittaa maailmaa vain, jotta voisi ryöstää paikallisten aarteet ja alistaa heidät omien oikkujensa toteuttajiksi. Aleksanterilla oli suurempi ja jalompi päämäärä. Hän nimittäin halusi ennen kaikkea antaa hellenismin valloittaa maailmaa, ei niinkään oman nimensä. Aleksanterin mielessä siinteli rauhaisa ja sivistynyt maailma, jossa hallitsisivat moraali ja eettiset periaatteet, sekä edistys yhteisen hyvän nimissä. Hän ei siis myöskään pyrkinyt vain valloittamalla vartioimaan omaa selustaansa ja maansa Makedonian, tai muiden kreikkalaisten kaupunkivaltioiden, turvallisuutta. Hän ei siis ollut muinainen USA:n presidentin korvike.

Mistä Aleksanteri Suuren edistykselliset ajatukset sitten olivat peräisin? Hänhän oli kiihkeämielisenä sotajohtajana tunnetun Filippos II:n poika, joka sai loistavan sotakoulutuksen ja nousi valtaistuimelle jo kaksikymppisenä. Aivan, mutta ankaran sotakoulutuksen lisäksi Aleksanteri opiskeli jotain muutakin. Hänen opettajanaan toimi nimittäin myös jo silloin legendaarisen filosofin maineen omannut Aristoteles. Tältä nuori Aleksanteri sai johdatuksen matematiikkaan, lääketieteen alkeisiin, moraalin periaatteisiin, logiikkaan ja taiteisiin. Hän myös piti kovasti lukemastaan ja kuulemastaan, ja päättikin ottaa ne matkakumppaneikseen ja jakaa aatteet muun maailman ääriin.

Kuten huomaat, Aleksanteria ei syyttä tituleerata ”Suureksi”, sillä hän oli henkisesti suuri mies, joka levitti hellenismin perinnettä kauas. Hänen miekkaansa toki myös kaaduttiin, mutta se ei orjuuttanut muiden valloittajien tavoin.

Tämä oli Kreikan historiaa käsittelevä artikkeli. Aiheesta voi lukea lisää esimerkiksi kreikkaan.net sivuilta, jossa joka matkakohteen alla on oma historia artikkeli.

Kreikan lähihistoriasta löytyy artikkeli saksalaisten toimista Kreetan saarella toisen maailmasodan aikaan.


Kommentit

Aleksanteri Suuri — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>