BARCELONA
Barcelona sijaitsee Espanjan koillisrannikolla, lähellä Ranskan rajaa. Se on Katalonian autonomisen alueen pääkaupunki. Barcelona on modernin taiteen mekka, siellä riittävää nähtävää ja museoihin kannattaa varata paljon aikaa. Picasso-museossa voi ihastella kubistin nuoruudenaikaisia töitä ja sinisen kauden teoksia. Picasso ei ollut syntyjään barcelonalainen, mutta hän vietti siellä useita vuosia ennekuin siirtyi Pariisin boheemipiireihin. Taidetta löytyy myös Picasson, Miron ja Dalin suosiman kaupungin puistonpenkeissäkin. Gaudin suunnittelema Park Guell on oivallinen paikka tarkkailla barcelonalaisten arkieloa tai olla vain. Ilman omaperäisen ja aikalaistensa oudoksuman Antoni Gaudin luomuksia Barcelona olisi tavallinen Katalonian kaupunki.
Parhaat ostospaikat löytyvät Passeig de Gracia- bulevardin varrelta, Placa de Catalunyan ympäristöstä ja Barri Goticissa sijaitsevalle Avinyo-kadulle: siellä on paljon desingn-putiikkeja mm. Zsu Zsa, Zebra, Loft ja Zeta. El Corte Ingles-tavaratalon yhdeksästä kerroksesta Placa de Catalunyan aukion laidalta saa mitä tahansa.
Barcelona on Euroopan ja kenties koko maailman ainoa miljoonakaupunki, jossa voi hurauttaa metrolla uimarannalle. Lähimmät rannat sijaitsevat heti vanhan sataman, Port Vellin koillispuolella, La Barcelonetan kaupunginosan takana.
La Sagrada Familia
Maailman mahtavin puolivalmis kirkko on omalla tavallaan eksoottinen nähtävyys rakennustyömaineen ja rakentajineen. Kirkko on sisältä että ulkoa täysi rakennustyömaa. Sekä sisältä että ulkoa puolitekoisessa kirkossa ei ole pidetty yhtäkään jumalanpalvelusta. Kilvan kirkontornien kanssa kohoavat rakennusnosturit. Monimutkainen arkkitehtuuri, verrattomat krumeluurit ja valtava koko vaativat osansa, mutta lähes 130 vuotta on kulunut eikä työ ole edennyt loppuun. Kirkon nimi tarkoittaa pyhää perhettä, joka kuuluu katalaaniksi Temple Expiatori de la Sagrada Familia. Sagrada Familia on roomalaiskatolinen kirkko ja se edustaa art nouveau- tyylisuuntaa.
Aikanaan valmistuttuaan kirkko on modernin arkkitehtuurin ja puhdaslinjaisen kaarevan goottilaisuuden tärkeimpiä saavutuksia maailmassa. Kirkossa on kahdeksan korkeaa tornia, jotka valmistuivat 1975. Lopullisen piirustuksen mukaan torneja tulee olla kahdeksantoista, kaksitoista Jeesuksen opetuslapsille, neljä jokaiselle evankelistalle sekä yksi Neitsyt Marialle. Korkein torni on 170 metriä. Sen mahtavuus ylistää Jeesuksen suuruutta. Tornin huipulla on lammas, joka symboloi Vapahtajaa. Huhun mukaan rakentajat saavat työnsä valmiiksi 2026,kun suunnittelijan kuolemasta on kulunut sata ja rakentamisen aloittamisesta 144 vuotta.
Antoni Gaudi valtuutettiin suunnittelemaan Sagrada Familian kirkko jo ennen kuin hän oli tehnyt ainuttakaan todella merkittävää työtä. Pikku hiljaa paisuneesta rakennusurakasta kehkeytyi miehen kunnianhimoisin hanke, joka vei hänen elämästään yli neljäkymmentä vuotta. Arkkitehti on haudattu kirkon kryptaan vuonna 1926. Gaudin kuollessa olivat valmiina krypta, itäisen julkisivun fasadi ja yksi torneista. Käymään pääsee kirkkoon ja sen kryptaan, kahteen kellotorniin ja maanalaiseen museoon. Rakennuksessa on kolme sisäänkäyntiä, jotka on koristeltu ristiinnaulittua Jeesusta sekä muita Raamatun henkilöitä esittävin veistoksin. Valmiiseen kirkkoon mahtuu 5500 sanankuulijaa.
Las Ramblas ja Barri Gotic
Las Ramblas on yli kilometrin pituinen, leveä bulevardi jalankulkijoille rannasta kaupungin ytimeen, Placa de Catalunya-aukiolle. Las Ramblas-kadun itäpuolella sijaitsee Barri Gotic, joka on Barcelonan keskiaikainen ydin.
Park Guell
Gaudin suunnittelema fantastinen puisto tarjoaa pakopaikan kaupungin kuhinasta. Keramiikkamosaiikein koristelluilta keskusaukioilta ovat hienot näkymät yli kaupungin. Lessepsin metroasemalta on puistoon noin 10 minuutin kävelymatka.
Liikkuminen Barcelonassa
Barri Goticin ympäristöineen tutkii helposti kävellen, mutta monet nähtävyydet sijaitsevat sen verran kaukana toisistaan, että kannattaa turvautua metroon tai busseihin. Yksittäislippuja halvemmaksi tulevat 10 matkan targetat, joita saa metroasemilta. Tarjolla on myös päivälippuja.