Norja

Suomen naapurimaista Norja tunnetaan kaikkein huonoimmin. Ruotsissa käydään jopa useita kertoja vuodessa jos ei muuten niin päivä Tukholmassa risteilyllä. Viro ja Tallinna ovat suomalaisille kovin tuttuja. Jopa Venäjän puolella Pietari on tutumpi kuin Oslo tai mikään muukaan Norjan kaupunki.

Olisiko aika käydä tutustumassa Norjaan. Voit lentää Osloon, lentoaika on vain puolitoista tuntia. Lentoja on useita päivässä. Lentoyhtiöissäkin on valinnan varaa. Sinne lentää pohjoismainen SAS, suomalainen Finnair ja norjalainen Norwegian. Viimeksi mainittu on tunnettu norjalainen halpalentoyhtiö, jonka kautta pääsee edullisesti useisiin Norjan kohteisiin.

Jos lentäminen ei huvita, niin Norjassa voi käydä omalla autolla. Aika moni on käynytkin Lapin reissullaan Norjan puolella. Pohjoisen kautta voi käydä niin Tromssassa, Hammerfestissa tai vaikka Narvikissa. Osloon tai Bergeniin ei sitä kautta kannata ajaa. Osloon pääsee autolla kätevimmin Tukholman kautta lautalla. Ajoaika Tukholmasta Osloon on noin seitsemän tuntia. Siis aivan sama kuin Helsingistä Ouluun. Matka menee sujuvimmin Turun kautta. Turusta tuleva lautta kun on Tukholmassa varhain aamulla, kun kaupunki vielä nukkuu ja liikenne on hiljaista.

Jos haluaa matkalta jotain erityistä, niin silloin kannattaa suunnistaa Norjan Huippuvuorille. Siellä on uskomattoman kaunis ja karu luonto. Sinne tehdään paitsi erillisiä ryhmämatkoja niin myös omatoimimatkat ovat suosittuja. Talvella siellä voi kokea todellisen kaamoksen ja kesällä yöttömät yöt. Näistä molemmista meillä suomalaisilla (ja varsinkin meillä lantalaisilla) on vain kalpea aavistus. Huippuvuorilla on neljä kuukautta vuodessa kaamosta ja saman verran kesällä yötöntä yötä. Niiden väliin mahtuu kaksi kuukautta siirtymäaikaa keväin syksyin.