Berliini

Historiaa

Saksan pääkaupunki Berliini sijaitsee Saksan itäosassa entisen Itä-Saksan eli DDR puolella. Länsiosa kaupunkia kuului Länsi-Saksaan eli Saksan liittotasavaltaan. Tämä johtui siitä, että Toisen Maailmansodan jälkeen Saksa jaettiin vyöhykkeisiin voittajavaltioiden kesken. Itäinen osa jonka keskellä oli Berliini oli jäi Neuvostoliiton hallintaan ja länsiosa maasta oli kolmen muun voittajavaltion (Ranska, Iso-Britannia ja Yhdysvallat) vyöhykkeitä. Yhteensä vyöhykkeitä oli neljä. Sama tehtiin pääkaupungille erikseen vaikka se sijaitsi keskellä Neuvostoliiton vyöhykettä.

Kylmän sodan alussa läntinen osa itsenäistyi Saksan liittotasavallaksi. Neuvostoliiton vyöhykkeestä tuli DDR ja sen pääkaupungiksi Berliini. Läntisen osan pääkaupungiksi tuli Bonn. Länsi-Berliini ympäröitiin muurilla, että Itä-Berliinin asukkaat eivät pääsisi länteen. Myöhemmin Neuvostoliitto katkaisi Länsi-Berliinin huoltoreitit ja niin miljoonakaupunkia jouduttiin huoltamaan ilmateitse.

Saksan yhdistyi tai oikeastaan DDR liittyi Saksan liittotasavaltaan. Berliinistä tuli yhdistyneen Saksan pääkaupunki ja Saksan jako oli kohta vain paha muisto. Moni saattaa kysyä, miksi Saksat eivät yhdistyneet aiemmin. Varmasti olisivat halunneet, mutta Neuvostoliitolla oli yksin Itä-Saksassa lähes 400 000 sotilasta täydessä varustuksessa ja valmiudessa.

Berliiniin

Berliiniin pääsee Suomesta parhaiten lentämällä. Lentomatka on lyhyt. Suorilla lennoilla lentoaika on alle kaksi tuntia eli samaa luokkaa kuin lento Kööpenhaminaan. Suoria lentoja Berliiniin tekevät ainakin Air Berlin ja Finnair.

Majoittuminen on myös kohtuullisen edullista. Valikoima on laaja ja melko kirjava. Hotelleja voi katsoa esimerkiksi Trivagosta. Sen mukaan Berliinissä on yli 2000 majoituspaikkaa, siis hotellia, hostellia tai sen sellaista. Nopealla haulla edullinen hostelli on siinä 30 euroa yö ja halvimpia hotellihuoneita saa jo 50 euron hintaan.